Μήπως η μύτη σου είναι μια ωραία κοιμωμένη;
Ξύπνησε τη δύναμη της !
Πάντα έβρισκα πολύ ενδιαφέρουσες τις φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά με την λέξη ‘μύτη’: από το «έχω μύτη εγώ» μέχρι το «τον σέρνει από την μύτη», «χώνει την μύτη του», «εμένα να μου τρυπήσεις την μύτη» και τόσες άλλες.
Στον ορισμό της λέξης ‘μύτη’ στο λεξικό, αναφέρεται καθαρά ότι «είναι, μεταφορικά, η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι».
Και δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: πόσο ‘ξύπνια’ μπορεί να είναι η μύτη μας που βομβαρδίζεται συνεχώς από τεχνητές, χημικές οσμές; Πόσο οι μη φυσικές οσμές μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο ό,τι μυρίζουμε στο υλικό επίπεδο αλλά και ό,τι αντιλαμβανόμαστε και διαισθανόμαστε για την ζωή μας και τον κόσμο γύρω μας; Μήπως ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε την δύναμη της μύτης μας;
Η προστασία που μας παρέχει η αίσθηση της όσφρησης λειτουργεί σε πολλά επίπεδα: μπορεί να μας προστατέψει από ένα φαγητό που καίγεται, από μια φωτιά ή μια διαρροή υγραερίου, αλλά μπορεί να μας προστατέψει και από ανθρώπους ή καταστάσεις που ενδεχομένως να μην είναι και τόσο ασφαλείς για εμάς.
Οι εκκρίσεις ενός ανθρώπου και η οσμή που αναδύουν μπορούν να αποκαλύψουν αρκετά στοιχεία για τον άνθρωπο, και αυτό είναι κάτι που η μύτη μπορεί να ‘πιάσει’. Ένα παράδειγμα της σπουδαιότητας της οσμής είναι μια συνήθεια που εφαρμόζουν κάποιες φυλές του Αμαζονίου˙ τα ζευγάρια πριν παντρευτούν πρέπει να πάρουν έγκριση από κάποιους ειδικούς της φυλής που έχουν την ικανότητα να διακρίνουν αν η μυρωδιά του ενός συντρόφου είναι συμβατή με την μυρωδιά του άλλου. Οι μυρωδιές των υποψηφίων συζύγων είναι αντίθετες μεν, αλλά πρέπει να είναι συμβατές, γιατί αυτό αποτελεί δείκτη συμβατού γονιδιώματος, άρα και καλής τεκνοποιίας.
Πως θα ξεδιπλωθεί όμως η δύναμη που έχει η όσφρησή μας όταν την μπερδεύουμε; Είναι σαν να θέλεις να επικοινωνήσεις με κάποιον, αλλά το λεξιλόγιο και η γλώσσα που χρησιμοποιείς είναι λάθος, με αποτέλεσμα ο στόχος να μην επιτυγχάνεται. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, οι οσμές από χημικές ουσίες είναι για την μύτη μας λάθος λεξιλόγιο.
Και όχι μόνο αυτό! Με τον καιρό, όσο μεγαλύτερη και συχνότερη είναι η έκθεσή μας σε χημικές ουσίες (συμβατικά αρώματα, καθαριστικά, απορρυπαντικά, κ.ο.κ.), τόσο περισσότερο η μύτη αποσυντονίζεται! Και ενώ θα μπορούσε να μας θεραπεύει και να μας προστατεύει, τώρα είναι αναγκασμένη να δέχεται ένα λάθος λεξιλόγιο, έναν λάθος κωδικό. Με τον ίδιο τρόπο που οι σκέψεις που κάνουμε δημιουργούν την πραγματικότητα που ζούμε, έτσι και οι μυρωδιές που επιλέγουμε να εκτεθούμε, φυσικές ή χημικές, μας χαρίζουν ή μας στερούν αντίστοιχα την υγεία μας, την προστασία μας, την ευεξία μας, την ομορφιά του εαυτού μας.
Και πως θα ξυπνήσει αυτή η ωραία κοιμωμένη; Όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με φυσικές μυρωδιές, τόσο περισσότερο αναδιαμορφώνουμε την οσφρητική μας αντίληψη. Έτσι, μπορούμε να ‘μυρίζουμε΄ ευκολότερα όλα εκείνα τα ανεπαίσθητα μηνύματα που λαμβάνουμε από το περιβάλλον.
Επαναπρογραμματισμός της όσφρησης, εν τέλει, σημαίνει επαναφορά της αίσθησής μας στην αρχική της κατάσταση, στην κατάσταση της τέλειας επικοινωνίας μας με το περιβάλλον και της ένωσής μας με αυτό.
Ζωή Στράντζαλη
Βοτανική Αρωματοποιός