Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 80€

Nymphaea Aromatic Wellness

Αρωματικές ιστορίεςΠώς τα φυσικά αρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία και τη στάση μας απέναντι στην ίδια τη ζωή.
Welcome to nymphaea

Πώς τα φυσικά αρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία και τη στάση μας απέναντι στην ίδια τη ζωή.

Η επιστήμη που συνδέει το άρωμα με τα συναισθήματά μας


Πόσες φορές δεν έχουμε πάρει μία μεγάλη εισπνοή μπροστά σε σημαντικά γεγονότα της ζωής μας, μια εισπνοή προκειμένου να διαχειριστούμε τη χαρά, τη λύπη, το άγχος μας ή απλά για να απολαύσουμε μια γλυκιά στιγμή;

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι επειδή η όσφρηση είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τις χημικές ουσίες που μας περιβάλλουν.

Και μη βιαστείς να σκεφτείς πως δεν υπάρχει τίποτα χημικό στο δικό σου περιβάλλον.

Οι χημικές ουσίες στο περιβάλλον σου


Με τον όρο χημικές ουσίες αναφέρομαι τόσο στις ουσίες εκείνες οι οποίες απελευθερώνονται από το σώμα όπως τα δάκρυα, ο ιδρώτας και η αναπνοή, όσο και στις υπόλοιπες ουσίες τις οποίες αντιλαμβανόμαστε μέσω της όσφρησης, όπως εκείνες που προέρχονται από τα κατοικίδια μας, τα φυτά στο χώρο μας, αλλά και αντικείμενα όπως υφάσματα, έπιπλα ή κεριά, ουσίες όπως βερνίκια, προϊόντα περιποίησης, απορρυπαντικά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να υπάρχει στο χώρο μας.

Η όσφρηση είναι ένας τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρά η βιολογία μέσα μας με τη βιολογία γύρω μας. Ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι μόνος ή μόνη σου σε ένα δωμάτιο, ο χώρος γύρω σου σε επηρεάζει και αλληλεπιδρά με το μέσα σου. 

Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε με τη μυρωδιά ενός ζεστού ροφήματος,  του φαγητού που μαγειρεύεται, με μια ανεπαίσθητη μυρωδιά που έρχεται από το παράθυρο, ή με το άρωμα ενός αιθέριου ελαίου που χρησιμοποιείς στο χώρο σου. Όλα αυτά είναι ερεθίσματα που “ξυπνούν” και ενεργοποιούν κέντρα του εγκεφάλου γεννώντας μια αλληλουχία συναισθημάτων, ενεργειών και δονήσεων.

Με έναν απόλυτο τρόπο, ό,τι μυρίζουμε επηρεάζει τη σκέψη και το συναίσθημά μας, τα ενεργειακά μας επίπεδα καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή μας γενικότερα.

Ολόκληρο το νευρικό μας σύστημα, οι ορμόνες μας και ο μεταβολισμός μας τροποποιούνται κάθε στιγμή, από κάθε ουσία που μυρίζουμε γύρω μας. Και βέβαια όσο πιο φυσική και αρμονική είναι η ουσία που μυρίζουμε αντίστοιχα θετική είναι και η επίδρασή της στον οργανισμό μας.  

 

 

Η όσφρηση έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας


Αν με γνωρίζεις προσωπικά ξέρεις ότι μου αρέσει συχνά να αναφέρω το παρακάτω φαινόμενο που έχει μελετήσει ο ερευνητής  Andrew Huberman, PhD σχετικά με τη σημαντικότητα του οσφρητικού μας συστήματος.

Οι νευροδιαβιβαστές του οσφρητικού μας συστήματος, χάρη στους οποίους  ανιχνεύουμε κάθε οσμή  που υπάρχει γύρω μας, είναι οι μοναδικοί νευροδιαβιβαστές σε ολόκληρο τον οργανισμό μας που ανανεώνονται κάθε 3 εβδομάδες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, με στόχο να παραμένουν πάντα νέοι. 

Αυτό με κάνει εύλογα να αναρωτιέμαι αν το σώμα μας, που είναι πλασμένο με τόση σοφία και λειτουργεί σε απόλυτη αρμονία, θα συντηρούσε με τόση επιμέλεια μια αίσθηση αν δεν ήταν υψίστης σημασίας για την υγεία ολόκληρου του συστήματος του οργανισμού μας. 

Σε παρόμοιες μελέτες της ερευνητικής ομάδας νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου Weizmann έχει επίσης μελετηθεί η σχέση ανάμεσα στα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας και στο ρυθμό αναγέννησης των οσφρητικών μας κυττάρων. Μια σχέση που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ.

 

photo credit neom organics scent discovery

 

Τι σημαίνει αυτό όμως στην πράξη;

Κάποιες συνήθειες μας όπως, μεταξύ άλλων, η τακτική άσκηση, η κοινωνική αλληλεπίδραση και η ερωτική μας δραστηριότητα επηρεάζουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό μας, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την ανανέωση των νευροδιαβιβαστών στον οσφρητικό μας βολβό.

Αυτό εξηγεί γιατί έχουμε ακούσει ανθρώπους που λαμβάνουν αντικαταθλιπτική αγωγή, η οποία επηρεάζει τα επίπεδα ντοπαμίνης στο σώμα, να αναφέρουν εντονότερη ευαισθησία στις μυρωδιές μετά από την αγωγή.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και όταν βρισκόμαστε σε μία νέα σχέση. Στο σώμα μας εκκρίνονται μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης με αποτέλεσμα οι σύντροφοι να έχουν περισσότερη ερωτική διάθεση και να μυρίζουν το ταίρι τους με μεγάλη ακρίβεια.

Μοιάζει, λοιπόν, αυτή η λειτουργία του σώματός μας σαν μια εξίσωση.

Η ντοπαμίνη, που είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το κίνητρό μας για τη ζωή και επηρεάζει φαινόμενα όπως την κατάθλιψη, τη χαμηλή λίμπιντο, ακόμη και ασθένειες όπως το Πάρκινσον, είναι η ίδια ορμόνη που ρυθμίζει την ένταση της οσφρητικής μας ικανότητας!

Δεν είναι μαγικός ο τρόπος που όλα συνδέονται στο σώμα μας σε έναν ενιαίο, τέλειο μηχανισμό;

Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι πρόκειται για μία αμφίδρομη εξίσωση.

 

Μπορείς μέσω της όσφρησης να ρυθμίσεις όλους τους τομείς της ζωής σου


Όλος αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί και προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε την καταπληκτική δυνατότητα να επηρεάσουμε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας, και συνεπώς ολόκληρη τη ζωή μας μέσω της όσφρησης! 

Να θυμάσαι ότι η τακτική όσφρηση φυσικών, ευωδιαστών ουσιών αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μας, άρα αυξάνει τη χαρά και την αγάπη μας για τη ζωή.

Την επόμενη φορά που θα σου δοθεί η ευκαιρία να μυρίσεις το άρωμα ενός φυτού, το άρωμα του ανθρώπου που αγαπάς ή απλά το άρωμα  αγαπημένου σου φαγητού, θυμήσου τη σημαντικότητα αυτής της αίσθησης και αξιοποίησε την συνειδητά για μια ζωή γεμάτη χαρά και έμπνευση.

 

  Ζωή Στράντζαλη
 Βοτανική Αρωματοποιός

 

Back to top

logo nymphaeagr

Welcome to Roisin, a place where all flower shops take on a whole new dimension of beautiful.

gflorist, Suzane Muray