Free shipping on domestic orders over 80€

Nymphaea Aromatic Wellness

Aromatic StoriesMyths & facts about botanical perfumes

Myths & facts about botanical perfumes

Η εφαρμογή ενός αρώματος φαίνεται σαν μια τόσο απλή πρακτική.

Σωστά?

Η αρωματοποιία είναι ένας συνδυασμός χημείας και τέχνης. Και σε αυτό το συνδυασμό δεν λείπουν οι μύθοι και οι αλήθειες οι παλιές καταγραφές και οι συνήθειες που έχουμε για το άρωμα μας.

Όταν συζήτηση έρχεται στα  φυσικά άρωμα, οι μύθοι και οι αλήθειες συχνά μπερδεύονται.  Ερωτήσεις όπως  πόσο φυσική μπορεί να είναι η σύσταση τους ή μοιάζει στην εφαρμογή με αυτή των αιθερίων ελαίων;  είναι ερωτήσεις που συχνά φτάνουν σε μένα . Σήμερα  θα μοιραστώ μαζί σου, την δική μου εμπειρία.

Ξεκινώντας να πούμε πως, για να ορίσουμε ένα άρωμα σαν φυσικό, κριτήριο είναι κυρίως να έχουμε χρησιμοποιήσει αποκλειστικά και μόνο φυσικά συστατικά, κατά την παραγωγή του. Κατά τη γνώμη μου, τα αιθέρια έλαια είναι ένα τέτοιο συστατικό, που αγαπώ και χρησιμοποιώ ιδιαίτερα, όμως στην ολοκλήρωση της φόρμουλας ενός φυσικού αρώματος υπάρχει μεγαλύτερη γκάμα συστατικών όπως ρητίνες , βρύα, βάμματα, εκχυλίσματα  που βοηθούν να χτίσουμε ένα πιο σύνθετο προφίλ στο άρωμα μας, αλλά και να του δώσουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Και αν με ρωτάτε γιατί να επιλέξετε ένα φυσικό άρωμα, σίγουρα και αυθόρμητα θα υπογραμμίσω  πρώτο το πλεονέκτημα- γιατί σε κάνει να νιώθεις χαρά, και δεύτερον γιατί είναι φτιαγμένα από λουλούδια , ξύλα, ρίζες , φυλλώματα και καρπούς , είναι απαλλαγμένα από όλες τις κρυμμένες επιβλαβής συνέπειες ενός μη φυσικού αρώματος και άρα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή!

Δυστυχώς, τα μεγαλύτερα καταστήματα και πολυκαταστήματα ,  διαθέτουν κυρίως μη φυσικά αρώματα σήμερα, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος αγοράζει ένα φυσικό άρωμα ή αιθέριο έλαιο από φαρμακείο ή βιομάγαζο;  Ούφ αυτό είναι πολύ μεγάλη ιστορία που νομίζω θα πρέπει να δούμε σε ένα επόμενο άρθρο. Το μόνο που έχω να πώ είναι οτι τα προμηθευόμαστε απο φαρμακείο ή βιομάγαζο δεν είναι εγκύηση.

Άς δούμε τώρα πιο αναλυτικά τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τα φυσικά αρώματα

ΜΥΘΟΣ 1: Το τρίψιμο των καρπών μετά την εφαρμογή, κάνει το άρωμα να διαρκεί περισσότερο.

Πιστεύεις κι εσύ οτι αυτή η πρακτική βοηθά το άρωμα να απορροφηθεί καλύτερα από το δέρμα;   Στην πραγματικότητα, η θερμότητα και η τριβή που δημιουργείτε διασπά τα μόρια του αρώματος και παράγει ένζυμα που θα αλλάξουν τον τρόπο που αυτό μυρίζει στο δέρμα.

Η πιο σωστή εφαρμογή είναι να αφήσετε το άρωμα να ακουμπήσει στο δέρμα και να απορροφηθεί φυσικά.

ΜΥΘΟΣ 2: Ένα καλό άρωμα διαρκεί αρκετές ώρες πάνω στο δέρμα

Η διάρκεια του αρώματος έχει σχέση με τις νότες του. Κάθε μια παίζει το δικό της ρόλο. Οι νότες κορυφής λάμπουν για 5-10 λεπτά, μεσσαίες νότες με διάρκεια περίπου 20 -30 λεπτά και τέλος νότες βάσης που χρειάζονται περίπου 6 ώρες για να εξαφανιστούν τελείως απο το δέρμα. Αυτή είναι και η μέγιστη διάρκεια που μπορεί να διαρκέσει ένα φυσικό άρωμα. ( από την εμπειρία μου έχω δεί ελάχιστες περιπτώσεις, το άρωμα να μυρίζει στο δέρμα μέχρι την επόμενη ημέρα, αλλά αυτό έχει να κάνει με το ph του δέρματος, την διατροφή, τις ορμόνες κτλ)  Αυτό που συχνά προτείνω εγώ, είναι η τακτική ανανέωση του αρώματος. Το γνωστό layering. Το μικρό μπουκαλάκι είναι πολύ βολικό για την τσάντα μας, ώστε να εφαρμόζουμε ανα δύο ώρες το άρωμα μας, μια διαδικασία που αναζωογονεί το άρωμα αλλά και τις αισθήσεις.

Σου θυμίζω πως οι σταθεροποιητές των αρωμάτων είναι κάτι επικύνδυνο για την υγεία.  Όσο πιο επίμονο το άρωμα στο δέρμα, τόσο πιο ασύμβατο με τη βιολογία στο σώμα σου.

Ένα άλλο σημαντικό και ενδιαφέρον γεγονός που μπορεί να είναι μια απάντηση στην ερώτηση πολλών ανθρώπων γιατί τα βοτανικά αρώματα διαρκούν λιγότερο, είναι ότι μετά από περίπου 30 δευτερόλεπτα η μύτη σας συνηθίζει στο άρωμα που φοράτε, σταματά να το ανιχνεύει, αυτό ονομάζεται olfactory fatique και ξεκουράζει το οσφρητικό μας σύστημα. Η μύτη κάνει καλή δουλειά στο να αγνοεί περιττές πληροφορίες. Προσπαθήστε να μυρίσετε κάτι διαφορετικό και το άρωμα σας θα επανέλθει στη μύτη σας.

ΜΥΘΟΣ 3: Ένας τρόπος να κάνω το άρωμα μου να μυρίζει πιο έντονα είναι να εφαρμόσω μεγαλύτερη ποσότητα.

Κι όμως είναι λάθος. Το άρωμα έχει μεγαλύτερη διάρκεια όταν εφαρμόζω σε ένα καλά ενυδατωμένο δέρμα.

Το πιο σημαντικό, πάνω απ’ όλα, είναι να διατηρείςτο δέρμα σου ενυδατωμένο πριν την εφαρμογή. Τα αρώματα δεν απορροφώνται καλά από ξηρό δέρμα.

Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα, τζέλ αλόης  ή  εφάρμοσε μια μικρή ποσότητα ελαίου καρύδας, βούτυρο καριτέ ή οποιοδήποτε είδος βάλσαμο χωρίς άρωμα πριν από το άρωμά σου. Η σωστή ενυδάτωση σφραγίζει το άρωμα στην επιδερμίδα ώστε να εξατμίζεται πιο αργά .

ΜΥΘΟΣ 4: Ένα άρωμα μυρίζει το ίδιο σε όλα τα δέρματα

Είμαι σίγουρη οτι το έχεις παρατηρήσει ήδη, οτι ένα άρωμα μυρίζει τελείως διαφορετικά σε κάθε δέρμα. Γιατί;

-Η ισορροπία του pH του δέρματος διαφέρει ελαφρώς, γεγονός που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που μυρίζει ένα άρωμα.

-Επίσης η μυρωδιά επηρεάζετε από τη διατροφή σου. Διάφορα  μπαχαρικά που καταναλώνουμε, το κρέας ή κάποια βότανα, αλλάζουν την μυρωδιά σου δέρμα σου.

-Οι ορμόνες είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει το χαρακτήρα του αρώματος. Όταν πέφτουν τα οιστρογόνα στον οργανισμό σου(περίπου την τρίτη εβδομάδα στον κύκλο σου), μεταβάλουν επίσης το τρόπο που το άρωμα μυρίζει στο δέρμα σου.

Είναι σημαντικό να επισημάνω επίσης οτι στα βοτανικά αρώματα χρησιμοποιούμε  μόνο φυσικά συστατικά που ποικίλλουν ανάλογα με τη συγκομιδή, το κλίμα και βέβαι την ενέργεια του δημιουργού. Είναι ουσίες που είναι τόσο σημαντικό να ομοιοκραδένονται με εσένα.

ΜΥΘΟΣ 5 : Η κατάλληλη θέση για το άρωμα μου είναι  στο μπάνιο ή στο μπουντουάρ του δωματίου μου

Κι όμως όχι. Αποθήκευσε το άρωμα σου σαν το καλό κρασί. Ποτέ στον ήλιο, στην ζέστη ή στις έντονες μεταβολές θερμοκρασίας.

Το μπάνιο σου μπορεί να φαίνεται σαν ένα λογικό μέρος για να αποθηκεύσεις το αγαπημένο σου άρωμα, καθώς εκεί γίνεται συνήθως η προετοιμασία , αλλά η θερμότητα και η υγρασία μπορούν να κάνουν το άρωμα σου να αλειωθεί γρηγορότερα.  Άρα οι τρεις κύριοι εχθροί των αρωμάτων είναι : το φως, η υγρασία και η θερμότητα.

Διατηρήστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος όποτε είναι δυνατόν.

ΜΥΘΟΣ  6: Το άρωμα δεν έχει ημερομηνία λήξης

Αυτό είχαμε μάθει μέχρι τώρα με τα μη φυσικά αρώματα, όμως όταν δεν γίνεται χρήση συντηρητικών  το άρωμα τείνει να οξειδώνεται, να γίνεται ξινό, μερικές φορές όξινο ή μεταλλικό . Δεν θα δεις απαραίτητα να αλλάζει το χρώμα ή η σύσταση του. Και αυτό συμβαίνει γιατί το πολύ οξυγόνο, οξειδώνει  τα μόρια του αρώματος,επηρεάζοντας τη συνολική μυρωδιά.

ΜΥΘΟΣ 7: Με τα ακριβά αρώματα, αυτό που πληρώνεις, αυτό παίρνεις.

Συμβαίνει συχνά να μας αποσπούν την προσοχή οι μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες επώνυμων σχεδιαστών ή διασήμων, όμως είναι σημαντικό να εστιάσεις στο προϊόν. Να εξοικειωθείς με τη δική σου ανάγκη ή προτίμηση και να αφήσεις τη μύτη σου να κάνει την επιλογή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι υψηλές τιμές αφορούν μεγάλα κόστη μάρκετινγκ των μεγάλων οίκων ή συσκευασίες και όχι τόσο την ποιότητα του προϊόντος που αγοράζεις.

Ενώ αυτό συμβαίνει στα μη φυσικά αρώματα, σε ότι αφορά την ποιότητα των αιθερίων ελαίων, η τιμή αποτελεί  κριτήριο για την ποιότητα τους. Δεν γίνεται να αγοράσω αδιάλυτο αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου ή γιασεμιού  σε χαμηλότερη τιμή απο 60 ευρώ κατά μέσο όρο.

ΜΥΘΟΣ 8: Το καλύτερο σημείο να φοράς το άρωμα σου είναι πίσω από τα αυτιά

Λάθος, ή καλύτερα όχι μόνο εκεί. Θα με έχεις ακούσει πολλές φορές πια να το λέω, το  καλύτερο σημείο να φοράς το άρωμα σου είναι τα σημεία παλμού. Αυτά είναι τα σημεία όπου η κυκλοφορία του αίματος είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και νιώθεις πιο έντονα το παλμό σου. Ονομάζονται επίσης και θερμά σημεία και  βοηθούν το άρωμα να ακούγεται πιο φωτεινό και δυνατό.

Ποιά είναι αυτά τα σημεία; στους καρπούς, στο λαιμό ανάμεσα στις κλείδες, πίσω από τα αυτιά, στο εσωτερικό  των αγκώνων, πίσω από τα γόνατα που ήταν και το αγαπημένο σημείο της Κλεοπάτρας αλλά και της Coco Chanel.  Πολύ καλό σημείο εφαρμογής επίσης, όταν εργάζεσαι με πρόθεση θεραπευτικά με το άρωμα σου είναι οι αστράγαλοι , οι γάμπες, το ντεκολτέ και ο αφαλός, που συνδέονται με ενεργειακούς μεσημβρινούς στο σώμα και δημιουργούν μια πιο ολιστική αίσθηση.

Εχω επίσης δεί πως κάθε άρωμα ανάλογα με τη συχνότητα και την ενέργεια των βοτάνων ταιριάζει καλύτερα σε διαφορετικά μέρη του σώματος, τα οποία ποικίλουν και στις διαφορετικές ώρες της ημέρας που θα εφαρμόσω το άρωμα μου.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε οτι τα βοτανικά αρώματα δημιουργήθηκαν αρχικά από τη φύση. Η εφαρμογή τους διαφέρει από οτι έχουμε συνηθίσει και αποτελεί μια υπενθύμιση για τη σύνδεση μας με τη φύση και τους αέναους κύκλους της.

Αν γνωρίζεις κάποιους μύθους για τα φυσικά αρώματα, θα ήθελα πολύ να τους ακούσω.

Με αγάπη

Ζωή

Back to top

logo nymphaeagr

Welcome to Roisin, a place where all flower shops take on a whole new dimension of beautiful.

gflorist, Suzane Muray